Манастир

Свети Никола – Глигора

Манастирът Свети Никола (Глигoрa) е разположен в естествена скална ниша в местността Долни Глигóр.
Изкачват се около 100 стъпала, за да се стигне до манастира. Направени са редица красиви стенописи и олтар. 

До църквата са долепени от юг жилищно помещение а от север – стопанска сграда. Всички сгради са двуетажни, защото са изградени на естествен каменен праг в нишата. Пространството, което се образува пред олтара в черквата (ниша дълбока 2 м) е използвано като крипта, където монасите са съхранявали костите на своите починали събратя.
На южната външна стена на църквата има оформени три абсидни ниши. Това място е било използвано като външен параклис към манастира.
Църквата е била изписана в два живописни слоя. Първият е точно датиран на 1360 г. Вторият слой е от края на 17 век. Предполага се, че при едно от татарските нападения манастирът е бил опожарен, след което конструкцията му е укрепена и е изписан наново.
Според легенда малката пещера зад църквата е била обитавана от монах-отшелник. Той се прославил с богоугодните си дела и местното население издигнало храм на това място. На около 150 м на юг от манастира на една от стените на скалния венец през 50 те години на 20 век е открит интересен надпис-графит.
За да се стигне до манастира има разстояние, което може да се извърви само пешеходно.

Тази забележителност се намира на 15км от хотелския комплекс.